Geschiedenis hotel restaurant Marktzicht

Geschiedenis hotel restaurant Marktzicht

Het kan raar lopen door de tijd heen. Het moet ongeveer aan het einde van de 18e eeuw zijn geweest dat het Bierhuis van mijn oma in de Losserse buurtschap De Zoeke is afgebrand. Mijn oma trouwde met Grads Huttenhuis, een wagen en koetsenbouwer die zijn handwerk had geleerd in Duitsland. De vergunning van het Bierhuis werd toen verkocht aan de heer Knippers uit Denekamp, zo’n 17 km hier vandaan.


“Bie’n klein’n bakker um de oale toarn geft’n jong’n en’n oal’n kloar’n”
Ze vestigden zich op de plek waar nu ons terras is. Op de plek van het Hotel bevond zich een bakkerij. De bakker legde op de vroege ochtend, als het brood gebakken was en de oven nog warm, ronde stenen in de oven. Die stenen werden dan opgehaald door de kerkgangers, die er een oude theedoek omdeden om er ‘s winters in de koude kerk hun voeten aan te warmen. Aan het einde van de kerkdienst werden de stenen terug gebracht en werd er een borrel gedronken. Vandaar de spreuk: “Bie’n klein’n bakker um de oale toarn geft’n jong’n en’n oal’n kloar’n”.

Naarmate het dorp groeide kwam er meer behoefte aan een nieuwe, grotere kerk en werd het schip van de kerk afgebroken. De Toren, die stamt uit de 13e eeuw, is blijven staan. De stenen van de kerk werden voor verharding van de wegen gebruikt.

Van Bierhuis naar café
De oude bakker had eerst geen vergunning voor het schenken van bier en jenever, maar die werd hem verleend in 1904. De vergunning ging over in handen van Fenna en Bernard Holtkamp met de bijnaam “de klein’n bakker” en een echt café werd een feit.

Hoe de oude biervergunning weer in de familie kwam Geen van de kinderen uit het gezin Fenna en Bernard Holtkamp. Een van Holtkamps zonen, Henk, is getrouwd met een tante van ons, Alie Kok.
Na 1964 heeft het café meerdere huurders gehad, Ank en Dirk Zijlstra, Hans en Mariët Mensink en Herman en Ria Alink.

In 1981 huurden wij Marktzicht. Door een van de vorige huurders was naast het café ook een restaurant geopend in Marktzicht. Daaraan is door ons een Hotel toegevoegd.
Inmiddels zijn wij geen huurders meer maar de eigenaren van Hotel Café Restaurant Marktzicht. En zo kwam dus de oude biervergunning weer in de familie.

Marion en Wilfried Kok